Skip to main content
2024-11-26

EUs nya hållbarhetsdirektiv i praktiken!

EUs nya hållbarhetsdirektiv i praktiken!

Sammanfattning av EU:s nya direktiv CRSD med fokus på produktinköp

Introduktion

EU:s nya direktiv, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), innebär betydande förändringar för företagens hållbarhetsrapportering. Direktivet syftar till att förbättra transparensen och jämförbarheten av hållbarhetsinformation, vilket är avgörande för att styra kapital mot hållbara investeringar och minska finansiella risker kopplade till klimatförändringar och sociala frågor1.

Vad är CSRD?

CSRD ersätter det tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD) och utvidgar kraven på hållbarhetsrapportering till att omfatta fler företag, inklusive små och medelstora börsnoterade företag samt stora företag med fler än 250 anställda2. Företagen måste nu rapportera om sitt hållbarhetsarbete enligt EU:s nya standarder, vilket inkluderar bland annat miljömässiga och sociala aspekter.

Fokus på produktinköp

En av de mest betydande delarna av CSRD är kraven på hållbarhet i leverantörskedjan och produktinköp. Företag måste nu visa hur deras inköpsstrategier och leverantörsval påverkar hållbarheten. Här är några nyckelpunkter:

  1. Transparens i leverantörskedjan: Företag måste rapportera om hållbarhetsrisker och påverkan i hela leverantörskedjan. Detta innebär att företag behöver ha en djupare insikt i sina leverantörers hållbarhetsarbete och säkerställa att de hanterar hållbarhetsfrågan på rätt sätt.
  2. Hållbara inköpsstrategier: Företag uppmuntras att utveckla och implementera inköpsstrategier som prioriterar hållbara produkter och tjänster. Detta kan inkludera att välja leverantörer som använder förnybara resurser, minimerar avfall och har låga koldioxidutsläpp5.
  3. Riskhantering: Företag måste identifiera och hantera hållbarhetsrisker i sin leverantörskedja. Detta kan innebära att man behöver genomföra regelbundna revisioner och utvärderingar av leverantörer för att säkerställa att de uppfyller hållbarhetskraven.
  4. Rapportering och uppföljning: Företag måste inkludera detaljerad information om sina inköpsprocesser och leverantörskedjor i sina hållbarhetsrapporter. Detta inkluderar att redovisa specifika åtgärder som vidtagits för att förbättra hållbarheten och resultaten av dessa åtgärder.

Avslutning

Genom att följa CSRD:s riktlinjer kan företag inte bara förbättra sin hållbarhetsprofil utan också bidra till en mer hållbar global ekonomi. För företag inom belysningsindustrin, som NordicLED, innebär detta att säkerställa att alla inköp och leverantörsval är i linje med hållbarhetsmålen. Detta kan leda till ökad kundlojalitet och förbättrad konkurrenskraft på marknaden.

Vi har under många år arbetat med att anpassa våra produkter till att fungera i en cirkulär ekonomi där vi både använde återvunnet material och gör armaturerna enkla att underhålla under mycket lång tid (50-60 år). Läs mer på vår sida om hållbarhet, Hållbar belysning – Nordic LED, och på våra produktsidor, Produkter – Inomhus-, utomhus- och industribelysning.

För mer information om CSRD och hur det påverkar ditt företag, besök EU:s officiella webbplats eller kontakta en hållbarhetskonsult.

1: Regeringen – Nya regler om företagens hållbarhetsrapportering 2: Regeringen – Nya regler om hållbarhetsrapportering 5: Sveriges riksdag – Direktivet för hållbarhetsrapportering