Skip to main content

Funktionell belysning

Funktion och ergonomi

Funktionell utomhusbelysning skall i första hand skapa bästa möjliga belysning till lägsta möjliga energianvändning. Samtidigt är det lika viktigt att armaturerna kan fungera under lång tid utan behov av underhåll. När de sedan gjort sitt jobb under många år skall de enkelt kunna uppdateras och återanvändas. Allt för att skapa effektiv belysning i en cirkulär ekonomi.

Vad är funktionell belysning?

Det vi kallar funktionell belysning är all belysning där funktionen är överordnad andra egenskaper som färg, form och mode. Det innebär inte att en funktionell belysningsarmatur skall vara oattraktiv, utan bara att estetik inte är huvudparametern när armaturen utvecklas. Funktionell belysning kan enklare optimeras för att leverera hög effektivitet, lång livslängd och enkelt underhåll.

En sportbil, inte en cruiser

Armaturerna i vårt funktionella program kan liknas med en effektiv sportbil. Prestandan har finslipats under lång tid och nya tekniker har forskats fram eftersom konkurrensen är stenhård om vem som kan ta fram den mest effektiva och långlivade lösningen. I denna kontext står vi starka med partners som har lång erfarenhet och djup insikt i den bakomliggande tekniken vilket gör att våra produkter helt enkelt är bättre på alla områden. 

Ergonomi

En funktionell armatur skall vara enkel att montera, demontera och uppgradera. Därför är det viktigt att ta hänsyn till montörens önskemål när en funktionell armatur tas fram. Med lång erfarenhet av att leverera storskaliga belysningsprojekt till kommuner, Trafikverket och andra anläggningsägare har vi utformat armaturerna för att vara så installatörsvänliga som möjligt.

När armaturen till slut skall uppgraderas måste alla delar kunna bytas ut. Därför har vi byggt upp vårt armaturprogram baserat på standardiserade lösningar för både drivdon och ljusmoduler. Med Zhaga Book 15-standarden är det möjligt att byta ljusmoduler mellan tillverkare. Det skapar trygghet åt slutkunden och tar bort problemen med leverantörsunika lösningar.

Lösningar för belysningsstyrning

Belysningsstyrning kan avsevärt förbättra alla miljöer där de är installerade, vilket ger många fördelar, från ökad flexibilitet till sänkt energiförbrukning. Vi erbjuder en rad olika lösningar, från enkla till avancerade, utformade för en mängd olika applikationer.

Energy UNO

CREE Energy UNO är den minsta modellen i Energy familjen som ger ett ljusflöde på upp till 7500lm. CREE Energy UNO är en framtidssäker LED armaturserie som designades med tanke på det allmännas behov och önskemål, så som –  prestanda, användarvänlighet och ljuskomfort. Invånarna i ditt samhälle, din ort eller stad behöver belysningen både för att öka upplevelsen och höja säkerheten i sin omgivning. Samtidigt som armaturens robusta konstruktionen säkerställer armaturernas livslängd.

Energy DUE

CREE Energy DUE är mellan modellen i Energy familjen som ger ett ljusflöde på upp till 15100lm. CREE Energy DUE är en framtidssäker LED armatur som designades med tanke på samhällets behov och önskemål, så som prestanda, ljuskomfort och hållbarhet. I Energy DUE-serien går det att välja mellan fyra lumenpaket och en mängd olika optiker för att optimera ljuset efter applikation och på så sätt öka upplevelsen och höja säkerheten. Den robusta konstruktionen säkerställer också en lång livslängd för armaturen.

Energy TRE

CREE Energy TRE är den största modellen i Energy familjen som ger ett ljusflöde på upp till 29800lm. CREE Energy TRE är en framtidssäker LED armatur som designades med tanke på samhällets behov och önskemål, så som prestanda, ljuskomfort, hållbarhet och användarvänlighet. I Energy TRE-serien går det att välja mellan flera lumenpaket och en mängd olika optiker för att optimera ljuset och på så sätt öka upplevelsen och höja säkerheten. Den robusta konstruktionen säkerställer också en lång livslängd för armaturen.

Ljusmoduler

I en funktionell armatur skall LED-modulen utformas för att vara effektiv, enkel att byta och gärna konstruerad enligt Zhaga Book 15-standarden för att säkerställa god tillgänglighet på reservdelar. Ett armaturhus har ofta mer än dubbelt så lång livslängd som ljusmodulen, upp till 60 år, därför skall man planera in underhållstillfällen då man byter LED-modul och driver. Detta gör att miljöpåverkan över livscykeln blir betydligt lägre.

Via Pro M1

Via PRO M1 är den senaste armaturen för stolpmontage med olika ljusbilder för väg, gata, GCM och elljusspår. Som standard levereras Via PRO med 3000K (CRI >80) eller 4000K (CRI >70).

Via Pro A1

Via PRO A1 är den senaste armaturen för stolpmontage med olika ljusbilder för parkeringar och områdesbelysning. Som standard levereras Via PRO med 3000K (CRI >80) eller 4000K (CRI >70).

Via Pro M2

Via PRO M2 är den senaste armaturen för stolpmontage med olika ljusbilder för bredare vägar och gator. Som standard levereras Via PRO med 3000K (CRI >80) eller 4000K (CRI >70).

huvudbild

Kulörer

En funktionell armatur skall oftast smälta in i miljön och vara diskret. Därför har de som regel en grå kulör för att matcha stolpen eller masten, som ofta är varmförzinkad. Det är fullt möjligt att beställa en funktionell armatur i andra kulörer, och med lite färg kan även en funktionell armatur bli ett dekorativt inslag i det offentliga rummet.

Vill ni veta mer
om hur vi arbetar?

Fler projekt

PROJEKT

Markaryd Station

Plattformsbelysning

PROJEKT

Skillingaryd

Plattformsbelysning