Projektet bestod av fyra stycken kyllager som har en takhöjd på ca 6 m. Lagerna var inredda med pallställ från golv till tak på båda långsidorna. I dessa lager var det viktigt att belysningen skulle ge ett bra vertikalljus på pallarna som är lastade i pallställen, etiketterna skulle kunna läsas tydligt från marken.

  • I de fyra kyllagren använde vi LEDway Multi 60LED 132W med en optik som spred ljuset brett åt sidorna för att lysa upp pallställen på bästa sätt. Armaturerna ger ett jämt och bländfritt ljus som ger en vertikal belysningsstyrka 200lux på pallställen och en horisontell belysningsstyrkan på 400 lux.
  • För att göra anläggningen ännu mer energieffektiv är armaturerna i lagerlokalerna kopplade till närvarodetektorer vilket gör att armaturerna endast lyser när det är någon i lagret. Med en livslängd på 100 000h kommer armaturerna kunna användas i väldigt många år.
  • LED- armaturer trivs bra i kall miljö till skillnad från traditionella lysrör som trivs bra i högre omgivningstemperatur. LED-armaturer tänder även upp direkt till skillnad från lysrör som ofta har en längre ”startsträcka” innan de lyser fullt, detta gör att LED-armaturer passar bra att koppla ihop med rörelsesensorer.

I korridoren utanför kyllagret I korridoren utanför lagret sitter det OPTIMUM Surfa IP65 i taket som ger ett bra allmänljus i korridorenför  personalen som rör sig och kör truck mellan de olika lokalerna.

  • Vi valde OPTIMUM Surfa IP65 som finns i flera olika storlekar som gör att armaturen passar i applikationer med såväl lågt- som högt i tak. Hos Fiskexporten har vi använt varianten av OPTIMUM Surfa som har en bred rundstrålande ljusfördelning och ger 6300lm. I korridoren får vi ett mjukt bländfritt allmänljus som ger en god jämnhet längst hela korridoren.
    I kylrummen kan det bli kondens och detta klarar båda LEDway Multi och OPTIMUM Surfa av då de har en IP-klass på IP66 respektive IP65
  • LEDway Multi har även IP69K (= Högtryckspolning 80 – 100 bar i +80°C) som gör att armaturen klarar att rengöras med hjälp av högtryckspolning om detta skulle behövas.

På bilderna ovan har LEDWay Multi ett kallare ljus på 5700K i kylrummen, och på lagret är det 4000K.