Nordic LED har levererat den D-märkta armaturen LEDWay Multi till Knutby prästgårds nya kostall.

Vi blev kontaktade av Mats Jonsson när hans kund önskade ett belysningsförslag med LED i konkurrens mot metallhalogen. Stallet behöver belysning cirka 16 timmar per dygn och kunden önskade långa intervall mellan underhållen


Vid full mjölkproduktion är lokalens tillgänglighet för underhåll obefintlig. Kor är känsliga djur som lätt blir oroliga av främmande störningar. Oroliga kor mjölkar mindre, vilket därmed ger inkomstbortfall.

För ett lampbyte behövs en stor skylift i stallet och att störa korna var 18:e månad är ingen önskvärd situation. En skylift behöver även landgångar och ramper att åka på för att skydda spaltgolv och gummimattor som annars kan gå sönder. Både kor, anläggning och skylift kan skadas.

Leverantör av belysning blev Nordic LED eftersom vi kan leverera en underhållsfri anläggning i 100.000 timmar, cirka 17 år. Med metallhalogen skulle första underhåll av lampbyte komma efter 1,8 år och sedan fortsätta med detta intervall. LED-armaturerna från Nordic LED kan dessutom högtrycktvättas i 85°C i 80-100 bar, vilket är behövligt i denna typ av anläggning.

Skillnad LED mot metallhalogen:
Minskad energianvändning: 40 %
Minskat underhåll: 100 % (ca 9 lampbyten)

Kostall, 2-sidig

För mer info, kontakta Nordic LED +46 340 77 90 01